Collectieve energie opwekking

Collectief zonne-energie project op dak Terra MBO

Gezamenlijk opgewekte groene energie

 

Zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen is niet voor iedereen mogelijk. Het kan zijn dat je eigen dak niet geschikt is qua constructie, een ongunstige oriëntatie heeft of dat je een huurhuis hebt. Of misschien is het zo dat je meer energie wilt opwekken dan waar het dak plaats voor biedt. Of misschien wil je gewoon bijdragen aan de energie-transitie.

Als energiecoöperatie willen we zoveel mogelijk mensen uit de omgeving van Slingenberg de kans geven mee te doen in ons coöperatieve zonne-energie project. Je moet wel binnen de postcoderoos 7441 wonen (zie hieronder) en als particulier mee willen doen.

We zijn erg blij dat het Terra in Meppel met ons samenwerkt en het dak van het MBO gebouw aan de Werkhorst beschikbaar stelt.

De installatie krijgt een omvang van ca. 190 panelen. Hieronder is te zien hoeveel energie we jaarlijks verwachten op te wekken en hoeveel dit per paneel is:

 

Totale installatie panelen
0
Totale jaaropbrengst kWh
0
Opbrengst per paneel kWh
0

Je kunt deelnemen door te investeren in één of meerdere (maximaal 9) panelen. Momenteel zijn bijna alle panelen gereserveerd, maar wil je meedoen, meld je dan graag aan! 

 

SCE regeling

We realiseren dit project vanuit een belangrijke zekerheid: de SCE (Subsidie Collectieve Energieopwekking) regeling. Deze stimuleert gezamenlijke lokale (decentrale) energie opwekking projecten. Het lokale karakter wordt geborgd doordat alleen deelnemers binnen- of naastliggend aan het postcode gebied van de zonenergie installatie moeten wonen. Op ons project is het afgebeelde postcode gebied van toepassing. Concreet: iedereen die woont in de postcode gebieden 7941,7942,7943,7944 en 7951 kan deelnemen.

Met de SCE regeling is er voor een periode van 15 jaar een vaste subsidieafspraak. De subsidie past zich aan aan de energieprijzen. Als de energieprijs die wij als corporatie ontvangen naar beneden gaat, compenseert de subsidie dit. Als de energieprijs hoger ligt dan het afgesproken bedrag is er geen subsidie omdat we de (hogere) prijs ontvangen van de energiemaatschappij waaraan we de energie verkopen. Zo zijn onze inkomsten gegarandeerd. 

 

Hoeveel kost deelname?

De investeringskosten per paneel liggen waarschijnlijk tussen de €390,- en €420,-, en worden bepaald zodra we een geschikte leverancier hebben kunnen vinden.

 

Wanneer wordt dit project gerealiseerd?

We verwachten de gezamenlijke zon energie opwek installatie in het voorjaar van 2024 in gebruik te kunnen nemen. 

 

Verdien ik mijn inleg terug?

Jazeker, dankzij de zekerheid vanuit de SCE subsidie is een terugverdientijd van ca. 10 jaar gegarandeerd. Gezien de huidige hoge energieprijzen verwachten we echter dat de terugverdientijd korter zal zijn!

Je ontvangt jaarlijkse terugbetalingen van de energiecoörperatie. Dit voor een periode van 15 jaar.  

 

Meer informatie?

Door middel van de knoppen hieronder kun je eenvoudig meer informatie downloaden. 

Je bent van harte welkom als lid en participant. Doe je mee?